Alen Steržaj

Rodil se je 5. junija 1972 v Postojni in do osmega leta živel na Rakeku. Že kot otrok je imel dve strasti: branje najljubše knjige – atlasa sveta – in poslušanje glasbe. V Ljubljani je dokončal osnovno šolo, potem Gimnazijo Poljane (takrat Srednjo družboslovno šolo), diplomiral pa je iz novinarstva na Fakulteti za družbene vede. 
Že pri 17 letih se je začel ukvarjati z glasbo – leta 1991 je postal član skupine Big Foot Mama, s katero je doslej kot basist posnel štiri albume (vmes je igral tudi s Petrom Lovšinom). 
Med študijem se je podal na prvi krajši potovanji – v Grčijo (1994) in na Portugalsko (1995). Leta 1996 pa je odšel na prvo resno potovanje – po kop-nem v Azijo po sistemu "ruzak na rame, pa kamor pridem, pridem". 
Zadal si je cilj priti po kopnem na drugo stran tega kontinenta, vendar je to opravil v dveh etapah. Leta 1996 je potoval preko vzhodne Evrope in Turčije, Irana, Pakistana in severne Indije do Nepala in se vrnil z letalom. Leto kasneje pa se je v Nepal vrnil z letalom in nadaljeval pot čez Tibet v Sečuan, preko južne Kitajske in prispel do Hong Konga.
Leta 2001 je nekaj dni potoval po Romuniji (Transilvanija), 1. januarja 2002 ob treh zjutraj pa se je podal na pot po kopnem v Afriko. Spet po sistemu "kamor pridem, pridem". Pot ga je nesla preko Gibraltarja v Maroko, čez Zahodno Saharo v Mavretanijo in preko Senegala v Gambijo.
Na potovanjih ga zanimajo predvsem življenjske zgodbe malih ljudi, zato potuje v čimbolj neturistične kraje. Sicer pa kot novinar dela že od leta 1992 – enajst let je pisal za revijo Stop in bil tam tudi glasbeni urednik, zdaj pa je redaktor Delove priloge Vikend. Pisal je tudi scenarije za televizijsko oddajo Odklop. Najraje je makarone, pije radensko in ima nenavadne življenjske nazore: na primer še vedno se počuti mladega...