Greš z nami? - Peru - Bolivija - Čile - Brazilija

Turistično potovanje: vključeno vse po programu.
Odhod: april, avgust, september, 15 dni: 3980 EUR
Če želite doživeti vso pestrost Južne Amerike, pridite z nami! Vabimo vas na potovanje, kjer boste imeli priložnost spoznati preplet starodavnih kultur Južne Amerike, njenih naravnih lepot in vročih ritmov brazilske sambe.

Popolna kombinacija Pacifika, Andskega visokogorja in tropskega paradiža ob Atlantiku. Cuzco krasijo kolonialne stavbe, zgrajene na temeljih mogočnih inkovskih palač in templjev.
Legendarni Machu Picchu še vedno kraljuje visoko v andskem gorovju, kjer ga španski osvajalci niso nikoli našli.  Bolivijski La Paz je najvišje ležeča prestolnica na planetu - višji od tibetanske Lase.Navdušeni boste nad slikovito naravo ter inkovsko in kolonialno kulturo. Pripadniki trideset etničnih skupin še vedno skrbno varujejo svoje običaje. S sosednjim Perujem ju povezuje tudi narodni ponos obeh držav – jezero Titicaca.
Santiago de Chile je čudovita kolonialna prestolnica Med Altiplanom in Pacifikom.
Rio de Janeiro nas popelje v svet barv, glasbe, plesa in zabave. Čar mu dajejo tudi slikovita lega med Atlantskim oceanom in pragozdom ter modre lagune in dolge peščene plaže.

1. dan: BENETKE–AMSTERDAM–LIMA - PERU, PRIHAJAMO!
Predviden let z letališča v Benetkah prek Amsterdama v Limo, prestolnico Peruja. Za doplačilo bo organiziran prevoz iz Ljubljane do letališča v Benetkah. Po pristanku in opravljenih obmejnih formalnostih bo panoramski ogled mesta. Prevoz do hotela in nastanitev. Prenočevanje.

2. dan: LIMA / zajtrk
PERU SE PREDSTAVI − MED INDIJANSKO TRADICIJO, KOLONIALNIM VESELJEM DO BOGASTVA IN ŠPANSKIM VESELJEM DO ŽIVLJENJA
Zajtrk. Ogled glavnega mesta Peruja, ki ga je ustanovil Francisco Pizzaro leta 1535 na praznik svetih treh kraljev. Lima, takrat Mesto kraljev, je bila zaradi svoje lege najpomembnejše mesto v Južni Ameriki. Obiskali boste stari del mesta, osrednji trg Plaza del Armas ter enega izmed muzejev, ki hranijo zapuščino izgubljenih civilizacij. Prevoz do hotela in popoldan prosto. Zvečer za doplačilo večerja v znameniti Rosa Nautici. Prenočevanje.


3. dan: LIMA–CUZCO–KENKO–PUCA PUCARA–TAMBOMACHAY–SACSAYHUAMAN / zajtrk
CUZCO – POPEK SVETA
Po zajtrku prevoz na letališče in let v Cuzco, ki leži na 3.399 m nadmorske višine. Čas za počitek in prilagoditev nadmorski višini. Popoldne ogled mesta Cuzco, ki je bilo nekdaj srce inkovskega
imperija. Ustanovil ga je prvi Inka Manco Capac. Po nepričakovani zmagi nad ljudstvom Chanka je Pachacutec postal IX. Inka in razglasil mesto za prestolnico svojega imperija. Cuzco je zgradil v obliki velikanske pume. Ko je v mesto pridivjal Pizzaro s svojo uničevalsko vojsko, ga je dobesedno porušil in na ostankih zgradil današnji Cuzco, ki še vedno očara z inkovsko zapuščino, prepleteno s kolonialno arhitekturo. Ogled arheoloških središč v okolici Cuzca: Kenka (daritvenega templja »zig–zag«), Puca Pucare (Rdeče utrdbe), Tambomachaya (kopališča Inkov) in Sacsayhuamana (inkovske utrdbe, ki je nekdaj varovala Cuzco). Vrnitev v hotel. Prenočevanje.

4. dan: CUZCO–PISAC–OLLANTAYTAMBO–CUZCO (150 km) / zajtrk, kosilo
SREČANJE S SKRIVNOSTMI INKOVSKE ARHITEKTURE
Po zajtrku vožnja po zanimivi pokrajini v Pisac, kjer je trikrat tedensko živopisana indijanska tržnica. Med sprehodom po tržnici bo priložnost za nakupe spominkov. Pisac slovi tudi po arheoloških izkopaninah, ki se v obliki kondorja raztezajo po hribu nad mestecem. Pot boste nadaljevali po Sveti dolini do Ollantaytamba. Po kosilu si boste ogledali inkovsko utrdbo Ollantaytambo, kjer so španski osvajalci doživeli enega svojih redkih porazov. Ollantaytambo je čudovita razgledna točka nad dolino reke Urubambe. Tudi tam lahko občudujete gradnjo Inkov. Kamniti bloki so tako brezhibno obdelani, da vmes ne gre niti noževa konica. Vrnitev v Cuzco. Prenočevanje.

5. dan: CUZCO–MACHU PICCHU–CUZCO / zajtrk, kosilo ODKRIVAJTE SKRIVNOSTI VSEH LEGEND MACHU PICCHUJA Po zgodnjem zajtrku vožnja z vlakom po Sveti dolini Inkov, dolini reke Urubambe do kraja Aguas Calientes in od tam z avtobusom do legendarnega mesta Inkov – Machu Picchuja. Leta 1911 ga je s pomoč jo domačina odkril ameriški raziskovalec Hiram Bingham. Machu Picchu
se drzno razprostira nad vrtoglavimi prepadi na ozkem sedlu med strmima gorama Huayana Picchu in Machu Picchu. Še dandanes ne vedo točno, zakaj so Inki to mesto zgradili in ga nenadoma zapustili. Ker pa ga španci niso nikoli odkrili, je to najbolj ohranjena zapuščina inkovske civilizacije, ki resnično očara vsakega obiskovalca. Kosilo vključeno. Prihod v Cuzco v večernih urah.

6. dan: CUZCO–SILLUSTANI–PUNO (390 km) / zajtrk, kosilo
MED VASMI IN POD ZASNEŽENIMI GORAMI PO ANDSKI PLANOTI ALTIPLANO
Po zajtrku vožnja po andski pokrajini proti Punu. Med potjo kosilo. Pred prihodom v Puno si boste ogledali tudi Sillustani, zapuščino predinkovske civilizacije. Sillustani leži na polotoku, ki ima obliko kuščarja in sega v jezero Umayo, obdaja pa ga čudovita pokrajina, prepletena s številnimi legendami. Bojevito ljudstvo Colla je
za umrle predstavnike višjih družbenih slojev postavilo velike pogrebne stolpe (chulpe) z odprtino, obrnjeno proti vzhodu. Tja so jih, skupaj z bogato popotnico za onostranstvo, pokopali. Tudi te grobove je kot mnoge druge oskrunil pohlep španskih osvajalcev. Chulpe so zgrajene iz velikih kamnitih blokov; najvišja je visoka skoraj 12 m. Arheologi menijo, da je način gradnje še bolj zapleten kot pri Inkih. Proti večeru prihod v Puno in nastanitev v hotelu. Prenočevanje.


7. dan: PUNO–JEZERO TITICACA–OTOČKI UROS–TAQUILLE–PUNO / zajtrk, malica
NA KRIŽARJENJE PO JEZERU TITICACA
Po zajtrku celodnevni izlet po jezeru Titicaca, ki se ponaša z zvenečim nazivom – največje plovno jezero na svetu, ki leži nad 3000 m nadmorske višine. Meri približno 8300 km² in je globoko do 400 m. Jezero še vedno ni popolnoma raziskano in prav zaradi tega krožijo govorice o potopljenih inkovskih mestih. Obiskali boste otočke Uros – plavajoče otoke Indijancev Urujev, ki so zgrajeni iz snopov trstičja (totora). Uruji so pred več stoletji zapustili kopno in se tako umaknili pred nadlegovanji sosednjih plemen. Še dandanes živijo v hišah iz trstičja. Vožnjo po jezeru boste nadaljevali do otoka Taquille, kjer so posebnost moški, ki nosijo živopisane kapice. Barva kapice označuje, ali je moški samski ali poročen. Te kapice moški sami pletejo med sprehodom po mestu ali počitkom v senci na mestnem trgu. Otočani govorijo jezik Inkov – kečuo. Malica. Polni vtisov se boste proti večeru vrnili v hotel v Punu. Prenočevanje.

 8. dan: PUNO–COPACABANA–OTOK SONCA–LA PAZ (210 km) / zajtrk, kosilo
OTOK SONCA S POGLEDOM NA ANDE
Po zajtrku vožnja z avtobusom do Copacabane in od tam s katamaranom po jezeru Titicaca proti Boliviji. Med potjo boste obiskali tudi Otok Sonca (Isla del Sol), ki se je nekdaj imenoval Titicachi (Skala pume) in ga je naseljevalo istoimensko ljudstvo, po katerem je jezero dobilo svoje ime. Otok Sonca je po legendi rojstni kraj inkovske civilizacije, saj naj bi bog Sonca prav tja poslal prvega Inko Manco Capaca, da ustanovi inkovsko kraljestvo. Kosilo je predvidoma na katamaranu. Iz pristanišča vožnja z avtobusom do bolivijske prestolnice, do La Paza. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

9. dan: LA PAZ–TIHUANACO–LA PAZ / zajtrk
V NAJVIŠJI PRESTOLNICI NA SVETU
Zajtrk. Ta dan si boste ogledali bolivijsko prestolnico La Paz, ki navdušuje s svojo izjemno lego. Ujet je v dolini, obdani z visokimi vrhovi Andov, s svojimi 3510 m nadmorske višine pa je najvišje ležeča prestolnica na svetu. Popoldne boste obiskali več kot tisoč let staro arheološko središče Tihuanaco. Vrnitev v hotel in prenočevanje.
10. dan: LA PAZ−SANTIAGO DE CHILE / zajtrk
ŠE SKOK V ČILE
Zajtrk. Prevoz do letališča in let v Santiago de Chile. Po pristanku in opravljenih obmejnih formalnostih krajši panoramski ogled mesta. Prevoz do hotela in nastanitev. Prenočevanje.

11. dan: SANTIAGO DE CHILE–VIÑA DEL MAR–VALPARAISO–SANTIAGO DE CHILE / zajtrk
Po zajtrku ogled glavnega mesta Čile z bogato zgodovino in izjemno lego ob vznožju Andov. Mesto ob reki Mapocho so leta 1541 ustanovili španski osvajalci. Popeljali se boste po bogatih četrtih Recoleta in Barrio Bellavista ter se sprehodili do središča mesta, kjer si boste ogledali katedralo Metropolitana, narodni kongres, Plaza del Armas. Ena izmed najbolj mogočnih stavb je predsedniška palača »La Moneda«, ki je bila leta 1973 priča vojaškemu udaru generala Pinocheta. Obiskali boste tudi 860 m visok hrib San Cristobal, kjer se ponuja veličasten razgled na mesto in na verigo Andov v ozadju. Nato bo še izlet v Viña del Mar, glavni turistični center, in Valparaiso, najslikovitejše pristanišče na svetu. Mesto Viña del Mar je posejano s slikovitimi plažami, modernimi zgradbami, parki, vrtovi, ki dajejo mestu ime »Mesto vrtov«. Valparaiso je glavno pristanišče v državi in sedež čilskega kongresa. Arhitektura zgradb na skalnatem obrobju mesta, kot tudi v središču mesta močno spominja na prihod evropskih priseljencev, ki so se tam naselili v 18. st. Pred odprtjem Panamskega prekopa je bil Valparaiso pomembno pristanišče za plovila, ki so križala Atlantski ocean. Vrnitev v Santiago de Chile in prenočevanje.

12. dan: SANTIAGO DE CHILE–RIO DE JANEIRO / zajtrk
VAMOS AL RIO!
Zajtrk. Prevoz do letališča in let v Rio de Janeiro. Po pristanku prevoz do hotela in nastanitev.

13. dan: RIO DE JANEIRO / zajtrk
RIO − MESTO KOT NOBENO DRUGO; SPREHOD PO COPACABANI, DEKLE IZ IPANEME, POGLED S SLADKORNEGA STOŽCA, ZIBANJE SE V RITMU SAMBE
Po zajtrku ogled mesta. Januarja leta 1503 so portugalski mornarji zapluli v zaliv Guanabara in tako je mesto brazilskih norčij dobilo svoje ime. Samo lučaj od mestnega vrveža je narodni park Tijuca. Z žičnico se boste popeljali na Sladkorni stožec, ki vam z vrha ponuja prekrasen razgled. Prav zaradi tega pogleda imajo mnogi Rio de Janeiro za najlepše mesto na svetu, ki ga na eni strani obdajata Atlantik in razvejana obala, na drugi pa s pragozdom porasle gore. Nato še ogled znamenitega kipa Kristusa Odrešenika in Corcovada: peljali se boste mimo peščenih plaž, lagune Rodrigo de Freitas do 120 km² velikega narodnega parka Tijuace, ki navdušuje z raznovrstnim tropskimi rastlinami, slapovi ter hribom Corcovado. Ta se dviga 713 m nad mestom in slovi predvsem po znamenitem kipu Kristusa Odrešenika, ki z razprtimi rokami sprejema obiskovalce Ria. Prevoz do hotela. Zvečer si za doplačilo lahko ogledate predstavo znamenite brazilske sambe, »Plataforma show«, z značilnimi pisanimi kostumi, ki jih uporabljajo med karnevalom. Vrnitev v hotel. Prenočevanje.

14. dan: RIO DE JANEIRO–EVROPA / zajtrk
DESPEDIDA, BRASIL
Zajtrk. Do odhoda na letališče samostojni ogled mesta ali kopanje in počitek na eni izmed znamenitih plaž v Riu de Janeiru. Popoldan prevoz do letališča in nočni let proti Evropi.

15. dan: PARIZ–BENETKE
Prihod v Pariz in nadaljevanje leta proti Benetkam. Za doplačilo organiziran avtobusni prevoz v Ljubljano.

če te zanima, se javi na: jjjjanin@gmail.com