Greš z nami? Peru in Bolivija 15 dni

3.699,00 €
Turistično potovanje: vključeno vse po programu.
Čudoviti deželi južne Amerike - Peru in Bolivija.
dosežki stare Inkovske civilizacije, otočje Paracas, jezero Titicaca in kanjon Colca. V lovu za kondorjevim letom, najboljšo linijo Nazce, nepozabno fotografijo Machu Picchuja, slika iz vratolomnega vlaka. Pa še La Paz, najvišje mesto na svetu.

ODHODI: 19.10., 15.11.2017


PROGRAM:
1. dan  LJUBLJANA - LIMA
  Zbor potnikov na letališču. Prijava na polet preko enega izmed letališč proti Limi. Obroki na letalu.

2. dan  LIMA
  Po pristanku in ureditvi formalnosti vstopa sledi ogled mesta, katero je poznano po bogati kolonialni preteklosti in očarljivih rezidenčnih četrtih ter mogočnem glavnem trgu iz 17. stoletja z vladno palačo in mestno hišo. Na panoramski vožnji se bomo ustavili tudi za obisk katedrale in samostana Sv Frančiška s katakombami, muzeja predkolumbovske umetnosti in sledil bo oddih in namestitev v hotelu. Popoldan še obisk arheološkega muzeja, kateri nas bo zbližal s kulturo in dosežki perujskih civilizacij in nam podal tudi kronološki razvoj dogodkov, za vrhunec pa nas bo očarala tudi zbirke iz perujskih lokacij Nazca, Inca, Paracas, Mochica… Konec dneva si bomo začinili še z značilno večerjo in folklorno predstavo. Nočitev.

3. dan  LIMA-PARACAS
  Zajtrk. Odpravili se bomo po obalni poti do Paracasa. Namestitev in osvežitev s kosilom, nato pa se bomo podali do letališča in se vkrcali na panoramska letala za prelet slovitih kreacij v področju Nazca. Letalo je edina in hkrati najboljša opcija za popolno doživetje teh nepojasnjenih kreacij sredi peščene pokrajine, katere so stare že vsaj 2000 let. Zanimivo je predvsem kako so se ob vseh vplivih vremena in erozij obdržale do danes. Po fantastični izkušnji nazaj v hotel in nočitev.

4. dan  PARACAS IN BALLESTAS
  Po zajtrku se bomo odpeljali v pristanišče in se zapeljali z ladjico do otočja Ballestas. Tu bomo občudovali Humboldtove pingvine v akciji, morske leve in jate morskih ptic. Otočje se uvršča v Naravni rezervat in obiskovalcem nudi pristno umirjeno doživetje v stiku z neokrnjeno naravo. Morda bomo srečali tudi kakšno jato delfinov, plamence in najverjetneje tudi pelikane. Kosilo in transfer v Limo. Namestitev in nočitev.

5. dan  LIMA - AREQUIPA
  Zajtrk in transfer na letališče za polet v Arequipo. Po pristanku bomo obiskali samostan Sv Cataline, kateri je bil več kot 400 let strogo zaprt pred očmi javnosti. Slednje je bilo prava škoda za vse tiste kateri niso nikoli videli arhitekturnih lepot samostana. Sledil bo skok na glavni trg, kjer kraljuje katedrala in cerkev La Compania ter ostali kolonialni dragulji. Kosilo v času ogledov. Nočitev.

6. dan  AREQUIPA - COLCA
  Po zajtrku se odpravimo IZ Arequipe na 2350m do izhodišča za opazovanje kanjona Colca, kateri se nahaja na preko 4000 m višine. Zanimiv vzpon nam bo razkril varuhe Arequipe - ognjenike Chachani, Misti in Pichu Pichu. Na planjavi Canahuas se nahaja rezervat Salinas / aguada Blanca, kjer bomo imeli možnosti opazovati visokogorskega sorodnika kamel - vikuno in seveda bogastvo flore območja. Sledi stopnjevanje dogodkov ko se bomo v Condor Crossu namestili v prežo za vrhuncem naše poti, to je neponovljivo doživetje opazovanje kondorjevega leta. Nato se bomo odpravili do slikovitih vasic Pinchollo, Maca, Achoma, Yanque in zaključili v Chivay-ju. Na poti še postanek za ogled terasastih polj in visečih grobnic. Kosilo bo na poti. Nočitev.

7. dan  AREQUIPA - CUSCO
  Po zajtrku se odpravimo proti letališču Arequipa in na poti občudujemo zanimive tvorbe v Patahuasi, planjave Vizcachani in vrh Mirador Andski s 4800m višine. Piknik kosilo na poti. Sledil bo polet v Cusco. Po pristanku namestitev v hotelu in nočitev.

8. dan  CUSCO
  Po zajtrku bomo pričeli naš mestni sprehod z ogledi: glavni trg, San Pedro železniško postajo in tržnico, na kateri bomo našli vse kar potrebujemo (in tudi ne potrebujemo), nato do Templja soncu - Koricancha in katedrale. Po sproščujočem sprehodu in prvih ogledih mesta pa sledi prevoz v Saysayhuaman, kjer si ogledamo utrdbo sestavljeno iz ogromnih in izjemno natančno klesanih kamnitih blokov. Definitivno gre za vrhunec vojaških kreacij Inkovske dobe - kraljestva Tahuantinsuyo. Žal so španski osvajalci v veliki meri utrdbo poškodovali, saj so kamen uporabljali za gradnjo kolonialnega Cusca. Še obisk muzeja koke, katerega ustanoviteljica je legendarni prerok, katera vam lahko iz kokinih listov prebere preteklost in napove prihodnost. Po ceremonialu in ogledu muzeja se odpravimo nazaj v hotel. Piknik kosilo v času ogledov.

9. dan  CUSCO - OLLANTAYTAMBO in PISAC
  Po zajtrku se odpeljemo v Awanacanho, kjer je lep razgledišče na perujske Ande, velika možnost srečanja z južnoameriško lamo, nakupa značilnih perujskih pletenin. Nato nadaljujemo v Pisac, kjer nas bo navdušil njihov živahen vsakdan in predvsem tržno usmerjen koncept. Tu si bomo lahko dali duška z nakupom rokodelskih izdelkov, ali zgolj napasli oči. Po živahni izkušnji na tržnici pa kosilo v restavraciji. Nato pa do Ollantaytamba, stopniščne utrdbe v pobočje vzpetine. Po spoznanju še enega bisera obrambne arhitekture in lokalnega templja sonca pa v Urubamba dolino - sveto dolino. Namestitev in nočitev.

10. dan  URUBAMBA - MACHU PICCHU
  Po zajtrku prevoz na postajo Ollanta in vkrcanje na turistični vlak za Machu Picchu. Zapeljali se bomo skozi sveto dolino in povzpeli do končne postaje od koder sledi še zadnji vzpon do ruševin nekdaj slovitega gorskega mesta, katerega španski osvajalci niso nikoli odkrili in izropali. Iz rok džungle ga je iztrgal šele 1911 leta Hiram Bingham in tako se je osvajanje tega bisera visoko v Andih tudi pričelo. Kosilo v sklopu arheološkega parka. Ko bomo popolnoma razkrili arhitekturno odličnost kompleksa in spoznali tudi njegove praktične vrline, bo čas za slovo in spust v kombinaciji avtobusa in vlaka. Nočitev v Cuscu.

11. dan  CUSCO - PUNO
  Zajtrk. Avtobusni prevoz v Puno - mestece na obali jezera Titicaca. Na poti postanek za ogled inkovske »sikstinske« kapele Andahuaylillas s čudovitimi stenskimi poslikavami. Obiskali bomo tudi arheološki park Raqchi, nekdanjo naselbino, ki je služila kot postojanka inkovski osvajalni poti proti jezeru Titicaca. Arheološki park je zaradi svoje izjemne ohranjenosti eden izmed najpomembnejših pomnikov inkovske kulture in družbene ureditve. Kosilo na poti. Nato še do Pucare, kjer obiščemo znani lončarski center »Toritos de Pucara« in muzej kamnoseštva. Seznanili se bomo z vrhunci tako Inkovske umetnosti kot njene predinkovske predhodnice. Po ogledih nadaljevanje vožnje v Puno. Nastanitev v hotelu. Nočitev.

12. dan  PUNO, UROS in TAQUILE
  Po zajtrku sledi celodnevni izlet. Na prijetni vožnji s čolnom bomo obiskali svojstven fenomen - plavajoče otočke Uros, kjer slikovita gradnja iz trsja vrača izprijenost modernih zgradb nazaj k njihovi prvotni preprostosti in pristnosti. Obiskali bomo tudi skupnost lokalnih prebivalcev, ki se preživljajo izključno z ribolovom in lovom ter prodajo ročnih izdelkov. Kosilo. Nadaljevanje do otoka Taquile, ki je znan predvsem po svoji geografski legi in zgradbi ter po tekstilu. Sam otok nudi čudovit razgled s svojih razgibanih vrhov, po rekreativnem sprehodu pa se prileže še obisk slikovite vasice in njihove glavne ekonomske dejavnosti - tekstilna obrt. V vasici je moč kupiti vsak kos oblačil lokalne in narodne noše, predvsem priljubljene kape chullos in pasove chumpi, sandale ojotas in quechua … Otok pa je poznan tudi po svoji Inkovski in tudi predinkovski zapuščini. Po ogledih in nakupih pa nazaj na kopno in še skok do pogrebnih stolpov Sillustani - (chullpas), kjer so indijanci Aymara pokopavali svoje dostojanstvenike. Nato v hotel. Nočitev.

13. dan  PUNO - LA PAZ
  Zajtrk. Sledi transfer v Bolivijo in v Desaguaderu prečenje meje. V nadaljevanju postanek v Tiwanaku, ki je bil v svoji zlati dobi središče ameriških civilizacij in kot prestolnica največja svoje ere na celem svetu. Jedro civilizacije na območju je bilo zasnovano okrog leta 1580 pr.kr. Obiskali bomo sončni, zemljin tempelj in Akapana piramido z legendarnimi sončnimi vrati. Kosilo. Pozno popoldan prispemo v La Paz, katerega si na prijetnem sprehodu tudi ogledamo: vrhunec bo definitivno vraški center na tržnici in kolonialno poslopje cerkve sv. Frančiška. Še na razgledno točko Killi-Killi in dan bo popoln. Nočitev.

14. dan  LA - PAZ
  Zajtrk in še v unikatno mesečevo dolino. Tu nas bo poleg narave fasciniralo tudi delo človeških rok, saj bomo obiskali lokalni center keramike. Nato na letališče in prijava na polet proti domu. Obrok na letalu.

15. dan  LJUBLJANA
  Nadaljevanje leta s presedanji proti Ljubljani.

CENA VKLJUČUJE:
Letalski prevoz v ekonomskem razredu na navedenih trasah, vsi prevozi s po programu, nočitve z zajtrki v hotelih 3*-4*, ostale omenjene obroke (polpenzion) v lokalnih restavracijah / piknik variante na poti, vstopnine za vse oglede na poti, domače polete v Peruju, letalski prelet linij Nazca, spremstvo lokalnih vodnikov, izlet in prevozi s čolni po programu in ladjico v otočju Ballestas, spremstvo slovenskega vodnika in organizacijo potovanja, zdravstveno asistenco v tujini (dvojno), osnovne napitnine.
če te zanima, se mi javi na: jjjjanin@gmail.com