Gvatemala 3 Okrog petih

Odločiva se, da se "skrijeva" za avtobus, tako da naju ne bodo videli tisti, ki gredo mimo. Drugega, kot da čakava, da se nekaj zgodi s tem avtobusom, itak nimava. Čakava... Pol ure... Ena ura... Nedaleč stran slišiva krike verjetno okajenih ponočnjakov. Jasna je presenetljivo mirna, jaz nekoliko manj. A bo že kdo prišel? Ura in pol... Dve uri....
Po kakšnih dveh urah in pol, približno ob pol petih, se avtobusu začneta približevati dve osebi. Ko prideta bliže, vidiva, da sta starejši gospod in gospa, oba tako natovorjena z ročnimi izdelki na hrbtu, da komajda hodita. Očitno sta namenjena na avtobus. Vprašava, če gre ta avtobus v Huehuetenango. Pritrdita. "Kdaj pa gre?", vprašava. "Okrog petih", odvrneta. Končno si oddahneva. Torej sva rešena.
Ko odložita izdelke, začneta nekaj spraševati. Seveda nisva razumela, za kaj gre. Potem, ko odideta, pomisliva, da sta naju verjetno prosila, če bi popazila na njune izdelke, ker sta šla še po več. Res sta si izbrala prave čuvaje!
Ko se vrneta z dodatnimi izdelki, jima pomagava spraviti izdelke na prtljažnik nad avtobusom.
Potem, ko so začeli prihajati še drugi ljudje, je vse skupaj postalo zelo zanimivo. Ne da bi to načrtovala, sva opazovala ljudi pri njihovih prvih dnevnih opravilih, predvsem kako svoje izdelke spravljajo do avtobusa, ki jih potem odpelje na tržnico. Medtem, ko lahko cele dneve preživimo na tržnicah in opazujemo ljudi, pa se le redko vprašamo, kaj se dogaja, preden ti ljudje pridejo na tržnico. Ko sva jih opazovala, kako vedno bolj polnijo prtljažnik in notranjost avtobusa, sva se počutila kar malo počaščeno. Stvari, ki sva jih lahko videla, zagotovo vidi le malo popotnikov.
Ob pol šestih avtobus proti Huehuetenangu vendarle odpelje.
Andrej Krajnc